Screenshot fra min "exit-video".
22/12/2018

Jeg gjorde meg arbeidsledig og fortalte verden om det. Er janteloven døende?

I Oktober bestemte jeg meg for å legge ned selskapet mitt, som i prinsippet betød at jeg satte meg selv arbeidsledig. Jeg fortalte verden om det gjennom en video på internett - og ba mine kontakter om hjelp. Dette resulterte i at jeg ble kontaktet av både kjente og ukjente som hadde sett videoen. Betyr dette at janteloven er døende?

Janteloven ble formulert av Aksel Sandemose i romanen "En flyktning krysser sitt spor" (1933) og har for meg vært en av de begrepene som beskriver "normal" skandinavisk kultur og arbeidsliv. Under mitt studie i New York ble klart for meg hvor ekte denne loven er, da en av mine professorer nevnte "The Law of Jante" for å poengtere kontrastene mellom norsk og amerikansk arbeidskultur.

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

Du skal ikke tro du er noe?

Punkt nummer én i janteloven. Grunnmuren for norsk kultur og sosiale normer. Jeg har troen på at vi mennesker er kapable til å yte og gjøre store ting. Vi skylder oss selv å maksimere det potensialet som vi sitter inne med. Dette blir en del vanskeligere dersom alle sitter rundt og tror de ikke er noe spesielt. 

Jeg forstår absolutt hvorfor enkeltmennesket ikke ønsker å sette seg selv under presset av å skille seg ut - men dersom vi skulle unngått alle ubehagelige situasjoner ville det aldri vært vekst. Jeg vil råde alle å stå i kanten av komfortsonen. Tro du er noe, men så legger du en hvit løgn og forteller deg selv at du er litt til. Ubehagelig? Vekst.

F*ck you, Law of Jante. YOU SUCK 💩

Jeg velger å bruke provoserende mellomtitler for å understreke hvor teit jeg synes janteloven er.

Du er ikke bedre enn noen andre i noen ting. Du og din kollega har akkurat de samme egenskapene som vil utvikle seg i lik takt. Dere vil aldri kunne skille dere fra hverandre dersom man ser på personlige egenskaper og kompetanse. Dersom du finner ut at du er bedre på noe, må du sørge for å skjule dette for omverdenen.

How about no?

Vi er bedre enn som så. De individuelle egenskapene er det som gjør at vi kan utrette store ting, reise til mars, doble omsetningen fra fjoråret. Hver enkelt medlem i gruppen har sin egen kompetanse, som gjør at resultatet er sterkere enn noen sinne. Som et medlem i denne gruppen skylder du ikke bare seg selv, men også dine lagkamerater, å streve for å være best i ditt felt. Det kan godt hende at det er en dude(dudette) som er bedre enn deg i akkurat dette et eller annet sted, men kanskje han følger janteloven og ingen vet at han eksisterer. 🤷

HEIA #INFLUENCERE OG entreprenører

Globaliseringen og påvirkningen av sosiale medier kanskje vil være Jantelovens død. I deres jakt på både likes og kommentarer så ser jeg en økning av fremtredende, fryktløse ungdommmer og unge voksne som legger seg selv ut på sosiale medier, med et mål om å bli sett. Det er kanskje er resultat av ambisiøsitet eller kanskje bare umettet eksponeringsbehov; men de skiller de seg ut fra mengden og står i den kritikken og rosen som medfører. Jeg heier på dere... men gjør noe annet enn å promotere tannbleking tre ganger i uken.

JEG SA HEI TIL VERDEN, VERDEN HEIET

Dersom du har en god sak og er et ålreit menneske, så skal du ikke være redd for å bryte Janteloven. Videoen jeg la ut for å annonsere min utgang fra "entreprenørlivet" har vist seg å gi meg mye støtte, en del jobb-prospekter og tilbud fra folk jeg kjenner - og helt ukjente. Jeg må innrømme at jeg ikke var helt sikker på om jeg ville gjøre dette, men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det.

Når det kommer til SoMe-tall så fikk videoen over 5500 visninger og mer enn 200 "likerklikk" (organisk)- men viktigst av alt, så åpnet det muligheter for gode jobber. I skrivende stund så tror jeg faktisk den nærmeste fremtiden er skrevet.

Spennende ting i sikte. 😏

< SE ALLE TANKER
karl.myrvang (at) gmail.com
Facebook / LinkedIn / Instagram